Vücut kulağa alarm yolluyor! Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: ‘Tümör olabilir’

Kulaktan Kalp Atışı Duymanın Nedenleri

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Uyku halindeyken kalp atışlarınızı duyabiliyor musunuz? Uzmanlar, yan yattığınızda veya ayakta dururken sürekli kalp atışlarını duymanın potansiyel tehlikelerine dikkat çekiyor. Eğer sürekli kalp atışlarınızı duyuyorsanız, nedenlerini öğrenmek önemli hale gelebilir. Peki, bu durum neyin habercisi olabilir?

Yan Yatarken Kalp Atışı Duymak…

Amerikalı cerrah Dr. Anthony Youn, yeni bir video paylaştı. Viral hale gelen videoda Youn, “Eğer yan yattığınızda kalp atışlarını duyuyorsanız, muhtemelen şah damarınıza yaslanıyorsunuzdur” şeklinde bir açıklama yaptı. Videonun yayılmasının ardından Youn’a yöneltilen sorular üzerine, “Yan yattığınızda veya ayakta durduğunuzda sürekli kalp atışlarını duyuyorsanız, bu durum genellikle kulak çınlaması olarak adlandırılır” yanıtını verdi. Durum genellikle normal olarak kabul edilse de, endişe verici bazı nedenler olabileceğinin altını çizen doktor, durumun sık yaşanması durumunda uzmana başvurulması gerektiğini belirtti.

Kulak çınlaması genellikle artan kan akışı, egzersiz, hamilelik veya tiroid sorunları gibi durumlarla ilişkilendirilir. Ayrıca, atardamar sertleşmesi olan aterosklerozun bir belirtisi olabilir. Kan akışı düzensiz olduğunda, kalp atışları daha belirgin hale gelir. Ayrıca, kulak zarındaki deliklerden kaynaklanan işitme kaybı, iç sesleri daha net duymanıza neden olabilir. Bu durumların dışında, kalp atışlarınızın baş ve boyun bölgesinde bir tümör belirtisi olabileceği de vurgulanmaktadır. Ancak, kalp atışıyla eş zamanlı kulak çınlaması olan tümörlerin genellikle tehlikeli olmadığı belirtilmektedir.

Nabız Sesinin Kaynağı: Şah Damar

Tinnitus ismi verilen kalp atışıyla eş zamanlı duyulan sesler İngiltere’de 7.6 milyon kişide görülüyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ela Araz Server, tinnitusu detaylarıyla açıklıyor.

“Dışardan gelen ses olmaksızın duyulan tüm sesler tinnitus olarak adlandırılır. Kendi vücudumuzun sesleri de tinnitus kapsamına girer. Kalp atış seslerini en çok duyarız. Bu seslere ‘pulsatil tinnitus’ denir. Diğer tinnitus seslerinden ayırt edici özelliği, kulak çınlamasının kalp atış hızına ritmik olarak eşlik etmesidir ve kaynağı genellikle şah damarında akan kandan kaynaklanan sestir.” – Prof. Dr. Ela Araz Server

Peki, kalp atışlarını hangi durumlarda daha yoğun duyabiliriz? Prof. Dr. Server, genellikle yan yattığımız, eğildiğimiz veya kulak yolunu tıkadığımız durumlarda kalp atışlarını duyabileceğimizi ve bu durumun normal olduğunu belirtiyor. Ancak, stres, heyecan, aşırı kafein tüketimi, egzersiz gibi durumlarda daha belirgin olabileceğini de ekliyor. Ayrıca, kalp damar sisteminde bazı hastalıklarda, sistemik hastalıklarda, damar yapısındaki patolojilerde veya kitlelerde de kalp atışlarının duyulabileceği üzerinde duruyor.

Aterosklerozun Etkisi

Prof. Dr. Ela Araz Server, “Tinnitus subjektif (sadece hastanın duyduğu) ve objektif (dışarıdan da duyulabilen) tinnitus olarak sınıflandırılır. Tinnitusun birçok sebebi olabilir ancak bazı durumlarda nedeni belirlenemez. Yaşam tarzı da tinnitusu etkileyen faktörler arasındadır. Yorgunluk, stres ve aşırı kafein tüketimi gibi etkenler yaygın nedenler arasındadır.”

Dr. Youn’un paylaşımında belirttiği gibi kalp atışlarını duymak, aterosklerozun bir belirtisi olabilir mi? Prof. Dr. Ela Araz Server, “Pulsatil tinnitus dediğimiz kalp atışlarının duyulmasına damar sertleşmesi (ateroskleroz), yüksek tansiyon, hızlı kalp atışı, damar tıkanıklığı, kansızlık, tiroid hastalıkları, damar yumağı veya tümör gibi nedenler yol açabilir.” diye yanıtlıyor.

Prof. Dr. Server, sağlıklı olduğumuz zamanlarda alışılmadık sesler duyuyorsak, bu sesler artıyorsa, tek taraflıysa, baş dönmesi veya işitme kaybı gibi ek semptomlar eşlik ediyorsa durumu ciddiye alarak doktora başvurmanın önemini vurguluyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Tıp çare olamadı: Kolu şişen ve vücudunu yaralar saran kadının hayatı kabusa döndü

Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Açin’in 8 yıl önce başlayan rahatsızlığı nedeniyle kolu şişerken, vücudunda oluşan iyileşmeyen yaralar da hayatını kabusa çevirdi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir