TTB: Yeni Özel Hastaneler yönetmeliğinin hukuka aykırı maddelerinin iptali için girişimde bulunulacak

Türk Tabipler Birliği: Özel Hastaneler Yönetmeliği Değişikliklerini Değerlendirdi

30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve özel hastaneler yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hakkında Türk Tabipler Birliği (TTB) ön değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada bazı detaylar şu şekilde aktarıldı:

“Yeni düzenlemeler, eskinin istisnai halleridir”

Yayımlanan yönetmelikte yer alan pek çok hüküm, eski yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddesinden alınmıştır. Bu nedenle “yeni” olarak nitelendirilen düzenlemeler aslında eski düzenlemelerin istisnai halleri olarak değerlendirilmektedir. Vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemelerde de iyileştirmeler yapılmış ve özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları devam ettirilmiştir.

“Kadro dışı geçici tabip çalıştırma geniş bir şekilde korunmaktadır”

Yeni düzenlemede, sağlık personelinin özel hastane kadrosunda çalışırken sigortalı olarak çalışacağına dair açık bir düzenleme yer almaktadır. Ayrıca, “kadro dışı geçici tabip çalıştırma” konusu da detaylı bir şekilde ele alınmış ve geniş bir koruma altına alınmıştır. Buna göre faal muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde çalışmalarına olanak sağlanmıştır.

“Eski yönetmeliğin kısıtlamaları yeni düzenleme ile taşınmıştır”

Önceki yönetmelikte yer alan bazı kısıtlamaların yeni düzenlemeyle devam ettirildiği görülmektedir. Bu durum özellikle muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde hastalarını tedavi etmeleri konusunda yaşanan kısıtlamaları içermektedir. Ayrıca, hizmet satın almalarına ilişkin düzenlemelerde de bazı yenilikler yapılmış ancak belirsizlikler devam etmektedir.

“Hukuka aykırı maddelerin iptali için hukuki girişimde bulunulacaktır”

Yeni düzenlemede yer alan bir diğer önemli konu ise palyatif bakım yataklarına ilişkin düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerin kapsamlı bir değerlendirmesinin yapılmasının ardından, hukuka aykırı bulunan maddelerin iptali için gerekli hukuki adımların atılacağı belirtilmiştir.

Detaylı bilgi ve incelemeler için resmi kaynaklara başvurulması önerilmektedir.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir? Uzmanlar havucun A, B ve C vitaminleri tarafından zengin olduğunu belirterek, havuç tüketimini önerdi. 

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.