Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Merkez Bankaları Enflasyonla Mücadeleye Devam Ederken Küresel Ekonomideki Belirsizlikler

Merkez bankaları, enflasyonla mücadele ederken küresel ekonomide belirsizlikler devam ediyor. Değişebilecek ticaret stratejileri ve ABD’nin korumacı ticaret politikası gibi faktörler, diğer büyük ekonomilerin kararlarını etkiliyor.

ABD’nin enflasyonist baskıları güçlendirebileceği ve büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişelerinin yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Güney Kore Merkez Bankası, Avustralya Merkez Bankası, Yeni Zelanda Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi büyük ekonomiler de politika faizlerinde indirimler yaptı.

Tarife Belirsizlikleri Fed’in Faiz İndirim Döngüsünü Etkiledi

Fed, enflasyonda kaydedilen ilerlemeye rağmen politika faizinde değişikliğe gitmedi. ABD’deki enflasyon, Haziran 2022’de yıllık bazda %9 seviyesine ulaştı. Ancak, ABD’nin korumacı ticaret politikası ve tarife belirsizlikleri, Fed’in faiz indirim döngüsünü etkiledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, tarifelerin enflasyonist baskıları artırabileceği ve büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri nedeniyle sıkı duruşlarını koruduklarını belirtti.

ECB, Resesyon Endişelerine Karşı Faiz İndirimlerine Devam Ediyor

Avrupa Merkez Bankası, resesyon endişelerini baskılamak amacıyla faiz indirimlerini sürdürüyor. Bölgedeki devam eden resesyon endişeleri ve imalat sanayisindeki daralma nedeniyle ECB’nin faiz indirim sürecini sürdürmesi bekleniyor.

ECB’nin odak noktası, bölgedeki şirketlerin finansman maliyetlerini düşürmek olduğu belirtilirken, gelecekte büyümeyi destekleyici ek adımlar atabileceği ifade edildi.

Güney Kore ve Japonya’nın Faiz Politikaları

Güney Kore Merkez Bankası, ekonomik yavaşlamayı önlemek ve enflasyonla mücadele etmek amacıyla politika faizinde indirimler yaptı. Japonya Merkez Bankası ise faiz artırımına giderek par politikasını sıkılaştırdı.

Japonya’daki politika faizi %0,5 seviyesindeyken, analistler ülkenin ticari ilişkileri ve gıda fiyatlarındaki gelişmelerin para politikası için önemli göstergeler olduğunu belirtti.

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Merkez Bankaları

Avustralya Merkez Bankası’ndan ve Yeni Zelanda Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamalara göre, politika faizlerinde indirimlerle enflasyonla mücadeleye devam edileceği vurgulandı. Her iki merkez bankası da uluslararası gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Faiz Kararları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ilk yarısında toplamda 150 baz puan faiz indirimi yaptı. Ancak nisan ayında 350 baz puan faiz artırımına giderek sıkı bir politika izledi. TCMB, politika faizini %46 seviyesine çekerek iç talebi desteklemeyi amaçladı.

Related Posts

125 milyon dolarlık hisse devri onaylandı! Türk şirketi ortaklığın tek hakimi!

Rekabet Kurulu, Aksa Akrilik’in Dow Europe’un elindeki yüzde 50 DowAksa hissesini devralmasına onay verdi. 125 milyon dolarlık işlem tamamlandığında Aksa, DowAksa’nın tamamına sahip olacak.

Merkez Bankası müdahaleyi kabul etti! İmamoğlu operasyonu sonrası 1,1 milyar dolarlık döviz satışı

TCMB, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı sürecin ardından Mart ayında döviz piyasasına iki kez doğrudan müdahalede bulunduğunu açıkladı.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 6 ayda 5,9 milyar lira ceza kesildi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, gümrük ve dış ticaret mevzuatına uyum sağlanması için yürütülen inceleme ve denetim faaliyetleri kapsamında firma işlemlerinin sonradan kontrolü ile eşyanın tesliminden sonra yapılan ikincil kontrol çalışmalarının bu …

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 27 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 486 milyar 567 milyon 480 bin lira artarak 24 trilyon 267 milyar 289 milyon 588 bin liraya çıktı.

İran-İsrail gerilimi BAE ekonomisini çarptı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren şirketler, İran-İsrail geriliminin etkisiyle Haziran ayında yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşadı. S&P Global verilerine göre, yeni siparişler Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi …