Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kalp Hastalarına Yaz Aylarında Öneriler

Yaz aylarında sıcak havanın kalp damar sistemi üzerinde oluşturduğu etkilere dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, özellikle yaşlı kalp hastalarının bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor. Sıcaklığın artmasıyla vücudun ısıyı dışarı atmaya çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Turhan, kan damarlarının genişleyerek kan basıncının düşmesine neden olduğunu ve bu durumun kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabileceğini söylüyor.

‘VÜCUT SICAKLIĞINDAKİ ARTIŞ DAMARLARDA GENİŞLEME YAPABİLİR’

Prof. Dr. Turhan’a göre yaz aylarında vücuttaki aşırı terleme, kanındaki bazı önemli maddelerde azalmaya ve sıvı kaybına neden olabilir. Bu durum ise vücut sıcaklığının artmasıyla kan damarlarında genişlemeye yol açarak kalp ve beyin gibi hayati organlara az kan akışına neden olabilir. Yaz aylarında terlemenin ve sıvı kaybının artmasıyla kan yoğunluğunun artabileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, bu durumun kalp krizi ya da inme gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini dile getiriyor.

‘GÖĞÜS AĞRISI, GÖZ KARARMASI VE BİLİNÇ BULANIKLIĞINA DİKKAT’

Prof. Dr. Turhan, özellikle kalp ve kalp damar hastalıkları olanların sıcak havalarda belirli şikayetlere dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor:

  • Göğüs ağrısı, özellikle kalp hastalarında sık görülen bir şikayettir.
  • Sıcak hava ve nem kalbin iş yükünü artırarak nefes almayı zorlaştırabilir, özellikle kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalarında.
  • Dolaşımın zorlaşmasıyla bacaklarda şişlik gelişebilir, özellikle kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalarında.
  • Sıcaklık artışına bağlı olarak göz kararması, baş dönmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilir, özellikle yaşlılarda ve ciddi kalp hastalığı olanlarda.
  • Hızlı kalp atışı, ritim bozuklukları, çarpıntı gibi belirtilere dikkat edilmelidir.

‘KALP KRİZİ RİSKİ ARTAR’

Prof. Dr. Turhan, sıcaklık ve neme bağlı aşırı terleme sonucunda vücutta sıvı ve mineral kaybının kalp hastalarında ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Aşırı terlemeyle birlikte sıvı kaybının damar içi sıvı miktarında azalmaya neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turhan, bu durumun kalp krizi riskini artırabileceğini ifade ediyor.

‘KALP HASTALARI YAZIN GÜNDE 2-2.5 LİTRE SU TÜKETEBİLİR’

Yaz mevsiminde kalp hastalarının yeterli su tüketmelerinin önemine değinen Prof. Dr. Turhan, önerilerde bulunuyor. Günde ortalama 2-2.5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Turhan, ancak bu miktarın hastanın durumuna göre değişebileceğini söylüyor.

‘YEMEKTEN HEMEN SONRA DENİZE GİRMEYİN’

Prof. Dr. Turhan, kalp hastalarının egzersiz yaparken dikkat etmeleri gereken noktalara da değiniyor. Özellikle sıcak saatlerde yapılan egzersizlerin riskli olabileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, kalp hastalarının egzersiz saatlerini sabahın erken veya akşam saatlerine denk getirmelerini öneriyor.

Prof. Dr. Turhan’ın egzersiz yaparken önerileri:

  • Havanın en serin olduğu saatlerde egzersiz yapılmalı.
  • Soğuk suya ani girişlerden kaçınılmalı, yavaş yavaş girilmeli.
  • Denize ya da havuza uygun saatlerde girilmeli, güneşten koruyucu kullanılmalı.
  • Su tüketimi yeterli olmalı, aç karnına veya yemek sonrası suya girilmemeli.
  • Uzun mesafeli yüzüşler yerine kısa ve hafif tempolu yüzüşler tercih edilmeli.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir? Uzmanlar havucun A, B ve C vitaminleri tarafından zengin olduğunu belirterek, havuç tüketimini önerdi. 

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.