Kahramanmaraş’ta Tarihi Kapalı Çarşı Deprem Sonrası Yeniden İnşa Ediliyor
Kahramanmaraş’ın simgelerinden biri olan Tarihi Kapalı Çarşı, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gördü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Dulkadiroğlu ilçesindeki 2,740 metrekarelik alanda, 122’si tescilli 140 dükkanın inşa ve ihya çalışmalarını yürütüyor.
“Çarşımız Tamamlandığında Şehrimizin Kalbi Burada Atacak”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, restorasyon çalışmalarından görüntüleri paylaşarak “Sadece bir yapıyı değil; hatıraları, kültürü, umudu yeniden canlandırıyoruz. Depremde ağır hasar alan Tarihi Kapalı Maraş Çarşı’mız tamamlandığında şehrimizin kalbi burada atacak” mesajını verdi.
37 Kişilik Uzman Ekip Görev Yapıyor
Restorasyon kapsamında ilk etapta yıkılan alanlar temizlendi, deprem sonrası taş yapılarda oluşan çatlaklar güçlendirildi. Ayrıca, statik, jeofizik ve yapı malzeme analiz raporları hazırlandı. Projede taş, ahşap, sıva ve enjeksiyon ustalarından oluşan 37 kişilik uzman ekip görev yapıyor.
Demirciler Çarşısı’nın İhale Süreci Tamamlandı
TOKİ İnşaat Mühendisi Eray Sezgin, Tarihi Kapalı Çarşı’nın 16. yüzyılda inşa edildiğini belirtti. Kahramanmaraş depreminin ardından konut inşasının yanı sıra tarihi yapıların da restorasyonunu yürüttüklerini vurgulayan Sezgin, “Burası Maraş’ın kalbi, bizim de görevimiz burayı tekrardan canlandırıp eski güzel günlerine döndürmek” dedi. Aynı zamanda Tarihi Demirciler Çarşısı’nda da ihalelerin tamamlandığını ve çalışmaların başladığını açıklayarak, “En kısa sürede orada da restorasyon çalışmalarını tamamlayıp, orayı Maraş ekonomisine, Maraş tarihine tekrar geri kazandırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.