Organ bağışında yeni dönem: e-Devlet ve e-Nabız’dan yapılabilecek

Organ Bağışında Artık Dijital Başvuru Yapılabilecek

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu, sağlık alanında yapılan düzenlemelerle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

Uzm. Dr. Velioğlu, 18 yaşını dolduran herkesin ve akıl sağlığı yerinde olan herkesin organ bağışçısı olabileceğini vurgulayarak, bu işlemin gönüllülük esasına dayandığını belirtti. Artık organ bağışında bulunmak isteyenler, geleneksel yöntemlere ek olarak e-Devlet ve e-Nabız üzerinden de başvuruda bulunabilecek.

Velioğlu, “Bağışçılar artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden kolayca organlarını bağışlayabilecekler. Bağışçılar, organları nakledildiğinde hangi yakınlarına bildirilmek istediklerine de karar verebilecek. Ayrıca, organ nakli bekleyen acil hastalardan önce, bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına öncelik verilecek. Bu uygulama toplumsal dayanışmayı artıracak.” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Velioğlu, Türkiye’nin canlı nakillerde başarılı olduğunu ancak vefat sonrası organ bağışları konusunda dünya ülkeleri arasında geride olduğunu belirtti. Ülkemizde 30 bine yakın kişinin organ nakli beklediğine dikkat çeken Velioğlu, yeni düzenlemelerin umut olacağını ifade etti. Halkın artık organ bağışında bulunmak için e-Devlet ve E-Nabız üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde başvuru yapabileceğini belirtti.

Bunun yanı sıra, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde tıbbi gerçeklikten uzak ve yanıltıcı içeriklerin yayılmasına karşı bir düzenleme yapıldığını belirten Velioğlu, sağlık kuruluşlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık hizmetlerinin insan hayatını direkt olarak ilgilendiren bir alan olduğunu belirten Velioğlu, halk sağlığını riske atabilecek içeriklere karşı önlem alınacağını ifade etti.

Related Posts

Diş tedavilerinde yeni dönem: Dijital teknolojilerle tedavi süresi kısalıyor

Diş tedavilerinde yeni dönem: Dijital teknolojilerle tedavi süresi kısalıyor

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir? Uzmanlar havucun A, B ve C vitaminleri tarafından zengin olduğunu belirterek, havuç tüketimini önerdi.