Petrol fiyatlarında büyük düşüş beklentisi: İşte nedenleri ve tüm ayrıntılar…

OPEC ve OPEC+ grubu, petrol üretimini artırmaya karar verdi. Bu kararın ardından, petrol fiyatlarının 50 doların altına gerileyebileceği tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan oluşan 8 OPEC+ ülkesi, temmuzda günlük 411 bin varil artışla petrol üretimini yükseltmeye karar verdi.

Arz Fazlası Beklentisi

OPEC+ grubu, küresel ekonomide istikrarlı bir görünüm olduğunu ve düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa temelleri olduğunu belirterek üretimi artırma kararı aldı. Ancak, küresel petrol talebine yönelik endişelerin devam ettiği göz önüne alındığında, piyasalarda arz fazlası olabileceği öngörülüyor.

Nisan ayı petrol piyasası raporuna göre, bu yıl küresel petrol talebi artış tahmini aşağı yönlü revize edildi. Talebin günlük yaklaşık 1,3 milyon varil artışla 105 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Uzmanlar, Petrol Fiyatlarını 50 Doların Altına Düşebileceğini İfade Ediyor

Uzmanlar, talebin zayıf kalması ve OPEC+ ülkelerinin üretimi artırmaya devam etmesi durumunda petrol fiyatlarının 50 doların altına gerileyebileceğini belirtiyor.

Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi, arz-talep dengesizliklerine dikkat çekerek, OPEC+ ülkelerinin ek üretimi başlatmasının piyasa için zorlayıcı bir hamle olduğunu ifade etti.

‘Suudi Arabistan Uzun Süredir Bütçe Açığı Veriyor’

Rizvi, OPEC+ ülkelerinin üretim artışının amacının piyasa payını artırmak değil, grup içinde uyumu sağlamak olduğunu vurguladı. Ancak, şu anda bu stratejinin beklenen etkiyi yaratmadığını kaydetti.

ABD’deki Üreticiler Risk Altında

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, düşük petrol fiyatlarının ABD’deki kaya petrolü üreticileri için risk oluşturduğunu belirtti. ABD ekonomisinin ve dolayısıyla küresel büyümenin endişe verici bir tablo çizebileceğini söyledi.

Trump Belirsizliği Artırıyor

Trump’ın gümrük tarifeleri politikasının uluslararası petrol piyasaları üzerinde belirsizlik yarattığına dikkat çeken Barkeshli, petrol talebinin küresel ekonomik performansla doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Bu nedenle, Euro Bölgesi’nin politikaları, Çin ve Hindistan’ın büyüme görünümü ve petrol tüketimi yakından izlenmelidir.

Related Posts

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Beyaz Saray faizleri düşürmek için baskıyı yoğunlaştırdı

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a gönderdiği notta, “ülkeye bir servete mal olduğunu ve faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini” söylediğini aktardı. Leavitt, düzenlediği …

Uzman isim İslam Memiş uyardı: Alım fırsatını kaçırmayın

Altın, İran – İsrail arasında sağlanan ateşkes sonrası bir süredir yükseliş ivmesi yakalayamıyor. Altın fiyatları sakin ekonomi gündemi ile birlikte yatay seyrediyor. “Önümüzdeki dönemde altın nasıl bir seyir yakalayacak? Yeniden yükselişe …

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

İngiltere-ABD ticaret anlaşması yürürlüğe girdi

İngiltere ile ABD arasında imzalanan anlaşma kapsamında, İngiliz otomotiv ve havacılık sektörlerine uygulanan ABD ihracat vergilerinin önemli ölçüde azaltıldığı bildirildi.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 30 Haziran 2025 Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,51 yükselişle 9.452,86 puandan başladı.